Tuinkassen bieden het voordeel dat bloemen en planten het hele jaar door gekweekt kunnen blijven worden. Echter voor groenten en fruit is het een ietwat ander verhaal. Deze krijgen het zwaarder te verduren naargelang het buiten kouder wordt. Een optie is om deze in de koudste maanden ook binnen te plaatsen in de tuinkas. Een aantal tips om de groeitijd van deze gewassen te kunnenverlengen op een rij.
Noppenfolie tegen vrieskou
We hebben in Nederland dan wel sporadisch strenge winters, in de nacht kan het kwik vaak nog wel tot enkele graden onder het vriespunt zakken. Om de planten in de kas hier tegen te wapenen kan de tuinkas geïsoleerd worden. Een veel gebruikte methode door mensen die zelf kweken in een tuinkas is om dit te doen met zogenaamd noppenfolie. Er wordt dan een klein gedeelte in de tuinkas afgezet met die plastic materiaal en zo wordt er een aparte ruimte gecreëerd die warmte vast kan houden. Het voordeel van dit folie is dat het de warmte dus goed vast weet te houden en ook het zonlicht dat deze warmte geeft door kan laten. Zonlicht is van essentieel belang voor het groeiproces van de gewassen uiteraard. Wel is het zo dat de dagen korter zijn in de wintermaanden en de hoeveelheid zonlicht dan ook redelijk beperkt is. Denkt men te weinig licht binnen te krijgen dan kan gekozen worden voor assimilatielampen. Maar deze zijn wel duur in aanschaf en het is af te vragen of dit het waard is voor een hobbykas.
Verwarming in de tuinkas
Een alternatief hiervoor kan een draagbare kachel zijn. Deze kunnen al van meerwaarde zijn als ze op de laagste stand gebruikt worden in koude nachten. Zeker het overwegen waard, omdat de gewassen in de kas nu eenmaal beter gedijen bij een constantere temperatuur. In het meest ideale geval gebruikt men beide opties. Dus het monteren van het isolatiemateriaal in combinatie met het plaatsen van een klein verwarmingselement.
Andere klussen
Vaak wordt gedacht dat het aan het eind van het jaar wel gedaan is met de klussen in de tuin maar er zijn zeker nog een aantal belangrijke punten waar aan gedacht moet worden. Wat bijvoorbeeld van kraantjes en leidingen die bij vorst kapot kunnen vriezen? En de bladeren die op het gazon gevallen zijn en zo het groeiproces kunnen verstoren van het gras. Zo zijn er nog tal van kleine dingetjes die niet vergeten dienen te worden om problemen te voorkomen. Handig is om even te zoeken op internet naar tuintips om goed de winter door te komen.