Een directiestoel is van een hogere prijsklasse dan een ‘normale’ bureaustoel. Bij een directiestoel is er meer focus gelegd op het design van de stoel dan bij een ‘normale’ bureaustoel, de stoel is echter wel geschikt om dagelijks gebruik van te maken. Een negatief aspect van de directiestoel is dat bureaustoelen minder instelmogelijkheden hebben dan de normale bureaustoelen.
De juiste instelling
Wat vooral belangrijk is bij het kiezen van een goede directiestoel is dat deze goed afgesteld is op het lichaam. Doordat de directiestoel dus minder instelmogelijkheden heeft dan de bureaustoelen is het van belang dat er op verschillende aspecten wordt gelet tijdens de aankoop, maar ook tijdens het gebruik.
Tijdens het aankoopproces is het belangrijk dat er wordt gelet op de volgende punten:
Zithoogte
Doordat er bij een directiestoel minder afstelmogelijkheden zijn is het van belang of de juiste zithoogte voor jou mogelijk is. Over het algemeen zijn er bij directiestoelen geen beperkingen wat betreft zithoogte ten opzichte van gewone bureaustoelen.
De rugleuning
De rugleuning is erg belangrijk. Indien de rugleuning de onderrug goed ondersteund moet dat klachten voor de gebruiker voorkomen. Ook hier zullen de directiestoelen geen beperkingen hebben ten opzichte van de gewone bureaustoelen.
Zithouding
Het is belangrijk dat er een goede zithouding aangenomen kan worden op de stoel. Zo moet bijvoorbeeld de lengte van de zitting zo zijn dat het de benen goed ondersteunt. Indien bijvoorbeeld de benen te ver uitsteken betekent dit dat de zitting te kort is. De zitting mag echter ook niet te lang zijn, indien dat het geval is gaat het knellen. Indien er een hand tussen de knieholten en stoel past betekent dit dat de verhouding goed is.
Armondersteuning
De armleuningen moeten ervoor zorgen dat de nek en schouders ondersteund worden. Hierdoor kunnen klachten voorkomen worden. De armleuningen moeten op de juiste hoogte ingesteld worden, dit voorkomt dat bijvoorbeeld de nek en schouders te ver omhoog gedrukt worden.
De juiste verhouding
Er moet een juiste verhouding gevonden worden tussen de zithoogte en de afstand tot het beeldscherm waaraan gewerkt wordt. Zo moet bijvoorbeeld het beeldscherm op een armlengte afstand staan. Daarnaast moet de bovenkant van het scherm net onder de blik vallen indien de persoon achter het beeldscherm recht vooruit kijkt.
Indien op de bovenstaande punten gelet wordt is het mogelijk om te concluderen of de directiestoel goed afgesteld kan worden op de werkplek. Hierdoor kunnen klachten voorkomen worden en is er een optimale werksituatie.