Vuurwerk bestellen bij een vuurwerkwinkel: handige tips

Het kopen van vuurwerk lijkt een makkelijke taak, maar wil je vuurwerk bestellen bij een vuurwerkwinkel dan moet je voorbereid zijn op alles wat hierbij komt kijken. Je moet weten waar je terecht kunt voor het kopen van vuurwerk, wanneer je vuurwerk mag afhalen en welke restricties er gelden. In de tekst hieronder kom je een aantal handige tips tegen die je kunt gebruiken wanneer je vuurwerk gaat bestellen bij een vuurwerkwinkel.

Koop vuurwerk bij een erkend vuurwerkpunt

De belangrijkste tip die je mee kunt krijgen, is dat je vuurwerk altijd bij een legaal verkooppunt moet aanschaffen. Erkende vuurwerkaanbieders zijn bevoegd om vuurwerk te verkopen en beschikken over een vergunning van de gemeente of van de provincie. Om na te gaan in hoeverre de vuurwerkwinkel legaal is, kun je even checken op het raam, op het bord of op de website van de winkel.

Verkoopdagen

Vuurwerk verkopen mag maar op bepaalde dagen. De officiële verkoopdagen zijn de laatste 3 dagen van het jaar, oftewel 28, 29 en 30 december en soms 29, 30 en 31 december. Heb je vuurwerk online besteld via de webshop van de aanbieder, dan ben je verplicht om je bestelling fysiek in de winkel op te halen. Vuurwerk kan en mag niet via de post verstuurd worden.

Leeftijdsrestricties

Er gelden leeftijdsrestricties als je vuurwerk wilt kopen. Wat de specifieke minimale leeftijd moet zijn om vuurwerk te kopen, hangt af van wat voor soort vuurwerk je wilt aanschaffen. Gaat het om categorie F1 vuurwerk, dan mag dit vanaf 12 jaar worden verkocht. Bij categorie F2 geldt een minimum van 16 jaar en vuurwerk van categorie F3 wordt alleen aan 18+ verkocht. F3 categorie vuurwerk is sinds 2020 echter niet langer toegestaan in Nederland.

Koop alleen legaal vuurwerk

Kies voor het kopen van legaal vuurwerk. De regels zijn in 2020 veranderd, waarbij vuurwerksoorten uit de F3 categorie verboden zijn geworden. Denk hierbij dus aan knalvuurwerk, Romeinse kaarsen, strijkers, lawinepijlen, cobra’s, mortierbommen, vlinders en vuurpijlen. Dergelijk soort vuurwerk kun je meestal wel legaal kopen in buurlanden als België, maar is dit niet in Nederland toegestaan.

Max 25 kilo vuurwerk

Ook als het gaat om het bezitten van vuurwerk gelden regels in Nederland. Als huishouden mag je maximaal 25 kilo aan vuurwerk in bezit hebben. Dit zorgt ervoor dat men niet te veel geld gaat uitgeven aan vuurwerk en dat er niet te veel vuurwerk verkocht wordt per huishouden.

WinkelWeetjes

Add your Biographical Info and they will appear here.