Bij het kopen van een horloge zijn er veel keuzes. De voornaamste mogelijkheden zetten we hier voor je op een rijtje.
Welke horlogekast?
Wat voor soort horlogekast wil je graag? De horlogekast bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van het horloge en waar je het bij kunt dragen. De horlogekast is het omhulsel van het horloge dat in de meeste gevallen vervaardigd is van metaal. Het gaat vaak om Stainless Steel oftewel roestvrij staal. Dit type staal behoudt door de jaren heen een goed uiterlijk en het verandert niet van kleur. “Aangezien horloges vaak vele jaren gedragen worden is het belangrijk dat het materiaal van de kast lang meegaat” volgens Nick Berends van Horlogesvoorheren.nl. Daarom kiezen veel horlogemakers ervoor om roestvrij staal te gebruiken. Zoals je kunt verwachten wordt er altijd gezocht naar betere materialen voor horloges die nog langer meegaan en langer mooi blijven. Zo wordt titanium steeds vaker gebruikt. Dit weegt minder dan roestvrij staal maar het blijft net zo lang goed.
Welk horlogebandje?
Welk materiaal vind je het mooist? De één vindt een leren bandje het mooist maar een ander houdt van een metalen band. Het materiaal bepaalt voor een groot deel hoe het bandje eruit ziet. Er zijn ook diverse designs waar uit gekozen kan worden. Het voordeel van een horlogebandje is dat het vervangen kan worden als het om een bandje gaat dat gemaakt is van leer of plastic. Dit geeft het horloge een heel ander uiterlijk.
Welk mechanisme?
Horloges worden op verschillende manieren gemaakt waarbij het vaak om het mechanisme gaat. Het mechanisme bepaalt de nauwkeurigheid van een horloge. Er zijn verschillende mechanismes die gebruikt worden in horloges. De meeste horloges die verkocht worden hebben een quartz mechanisme. Een horloge met dit mechanisme heeft een grote nauwkeurigheid. Op de tweede plek komt het automatische mechanisme. Dit mechanisme werkt op de bewegingen van de arm. Door het bewegen van de arm wordt het mechanisme opgedraaid en is een batterij niet vereist zoals bij een quartz mechanisme. Als het horloge een tijdje niet gedragen wordt dan loopt de tijd niet meer. Een ander mechanisme is het mechanische horloge dat met de hand opgedraaid kan worden. Met de kroon, die zich vaak aan de zijkant bevindt, kan het horloge opgedraaid worden.
Waterbestendigheid vereist?
Een speciale categorie horloges is het waterdichte horloge. Deze werden eerder waterproof genoemd maar tegenwoordig niet meer. Het wordt nu waterbestendigheid genoemd. De meeste horloges zijn niet waterbestendig. Als het horloge onder water gebruikt kan worden dan wordt dat aangegeven op de kast. De bestendigheid tegen water wordt op het horloge getoond door middel van een symbool of tekst. Als dit nergens vermeld wordt dan is de kans groot dat water schade kan veroorzaken. De meeste horloges kunnen echter makkelijk tegen spatwater terwijl dit niet vermeld wordt. Er bestaan veel onduidelijkheden als het aankomt op de waterbestendigheid van horloges. De internationale standaard ISO 2281 bepaalt hoe waterbestendig een horloge is. Voor duikhorloges gelden andere regels en is er ook sprake van een andere standaard. Als je het niet zeker weet probeer het horloge dan niet uit onder water om schade te voorkomen.