Welke soorten lingerie zijn er?

Wil jij je partner verassen met lingerie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag met het uitzoeken van het juiste setje. In dit artikel bespreken we verschillende soorten lingerie, zodat je zo kan beslissen wat jij mooi vind en wat er bij jou past.

Het woord lingerie is afgeleid vanuit het Franse woord ‘linge’ dat de betekenis linnen heeft. Dit woord is in de 19e eeuw door Nederland overgenomen met de betekenis ‘linnenwinkel’ of ‘linnengoed’. Dit is al snel overgeslagen naar de betekenis voor linnen ondergoed voor vrouwen. Tegenwoordig wordt dit echter van alle soorten materialen gemaakt en niet alleen van linnen.

Babydoll

Een babydoll is een soort kort nachtjapon. Vaak draag je deze samen met een slipje of string. Deze nachtkleding heeft gevormde cups die in een kort rokje eindigen. Hierin zijn weer verschillende modellen. Zo kan de stof eindigen bij de heupen, maar ook tot de navel is een standaard maat. Het materiaal van een babydoll verschilt van kant tot mesh en zijde tot satijn.

Balconette

De balconette is een soort BH. Deze kan voorgevormd zijn, maar hoeft niet. Deze soort BH is dieper uitgesneden dan een hele cup BH. Hierdoor zijn niet de hele borsten bedekt. Dit is voordelig als je shirts met een lagere neklijn draagt; je zult de BH niet zien. Als een balconette voorgevormd is, hebben ze vaak een push-up effect. Zo niet, geven ze juist een verkleind effect. Dit kan voor grote maten een voorkeur zijn.

Jarretels

Een van de bekendere accessoires van lingerie zijn toch wel de jarretels. Deze werden rond vlak na de wereld oorlog gebruik om nylon kousen van een vrouw op hun plek te houden. Door middel van een band die je om je middel draagt, waaraan smalle banden van stof hangen met een clipje aan het einde. Deze clipjes maak je vast aan de kous, zodat deze niet kan afzakken. Hoe ze in de jaren 60 nog als voornamelijk functioneel waren, worden jarretels nu vaak gedragen als accessoire. Vaak zitten er versiersels op zoals strikjes en hebben ze kanten randjes.

Body/bodysuit

Een body of bodysuit kan verschillende doeleindes hebben. Zo heb je een body die je onder je kleding draagt, omdat deze zorgt voor een platte buik en een smalle taille. Deze body’s zijn te dragen over een BH naar keuze of hebben een ingebouwde cup. Een andere soort bodysuit is er een die wat losser om je lichaam zit en niet per se functioneel is, maar wel het lichaam siert. Vaak is deze gemaakt van mesh zodat het doorschijnend is, of van kant wat een vrouwelijke indruk geeft. Een body heeft het idee van een badpak, maar ziet er totaal niet zo uit. Wel trek je hem dus op deze manier aan en kan als een string zitten, of als een slip over de billen heen vallen.

Ben je erover uit en wil je een luxe lingerie setje aanschaffen? Ga naar een speciaalzaak om je te laten helpen, of neem een kijkje online. Veel succes en plezier!

 

WinkelWeetjes

Add your Biographical Info and they will appear here.